Informatie brief voor nieuwe leden

Onderstaande informatie is bestemd voor nieuwe leden en bevat 

 • Een samenvatting van de, voor nieuwe leden, meest relevante informatie en
 • een stappenplan om de toetredingsprocedure snel en efficiënt te doorlopen.

 

Beste Ouder, Verzorger en nieuw Lid,

Heel leuk dat je gekozen hebt voor de BMX sport en FCC Barendrecht. We heten je dan ook van harte welkom bij Fietscrossclub Barendrecht. In de bevestigingsmail ontvang je een link naar het digitale inschrijfformulier. Alleen na het invullen van dit formulier kunnen we je officieel inschrijven.

FCC Barendrecht is lid van:

 • de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie). Deze houdt zich bezig met alle taken van wielersport en
 • de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF), deze houdt zich alleen met Fietscross bezig.

Hierdoor kan FCC Barendrecht zowel KNWU als NFF wedstrijden organiseren en kunnen onze leden dus kiezen uit een breed wedstrijd aanbod.


Na ontvangst van het digitale inschrijfformulier gaan we het lid:

 1. inschrijven als lid bij FCC Barendrecht en daarnaast
 2. aanmelding bij de KNWU als basislid (= verplicht). Deze kosten zitten in de contributie van FCC Barendrecht.

 

MijnKNWU

Direct nadat we u hebben aanmelding bij de KNWU krijgt u een mail ter bevestiging en instructies om in te loggen op uw ( de rijder) persoonlijke "mijnKNWU" account.

NB: Sla de inloggegevens van uw “mijnKNWU” goed op.

Vervolgstappen; vervolgens is het noodzakelijk om naar “uw profiel” te gaan en de volgend acties te ondernemen:

Stap 1: Maak uw profiel compleet

 1. Check de persoonsgegevens
 2. Upload een recente pasfoto van de rijder.
 3. Kies welke klasse fiets u rijd
 4. 20 Inch – dit is de standaard voor de meeste rijder
 5. 24 inch – Cruiser (vaak voor wat ouder rijders = grotere wielen).

Na inschrijving ontvang je van de KNWU een lidmaatschapskaart. NB: Wij willen u adviseren om de licentie ook digitaal te downloaden en op uw telefoon te zetten. De Barcode (lidmaatschapsnummer) is nodig bij wedstrijden. Opletten: Het hebben van een wedstrijd licentie (start of anders) is verplicht voor deelname aan training en wedstrijden. Dit i.v.m. de basisverzekering die door de KNWU wordt verstrek 

Stap 2: Vraag altijd een wedstrijd licentie aan. 

 1. Het hebben van een wedstrijd licentie is verplicht. Dit ivm de verzekering die de KNWU verstrekt.
 2. Nieuwe leden zonder (veel) wedstrijdervaring hebben een start (wedstrijd) licentie (*) nodig. Deze geeft toegang tot alle Club2Club, Zuid-Hollands kampioenschap en regio (BMX west) wedstrijden. Een andere wedstrijdlicentie heb je alleen nodig als je grote inter en nationale (Top competitie, Nederlands kampioenschap etc) wedstrijden gaat rijden. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.NB: Wedstrijd licenties kunnen in de loop van het jaar aangepast worden, dit indien bv de ambities veranderen.

WERKWIJZE: Ga in het hoofdmenu naar: Licenties, kies licentie aanvragen, Kies voor wedstrijdlicenties en kies jaar en dan “startlicentie”(onderaan de lijst). Hieraan zijn kosten verbonden (€ 10,-) indien je niet ouder bent dan 15 jaar, die dient u direct te betalen. NB: deze kosten worden door de KNWU vastgesteld en kunnen veranderen. Meer info ook op: https://www.knwu.nl/kenniscentrum/renner/licentie-aanvrage

Stap 3: Het stuurbordnummer aan via : MijnKNWU.

Stap 4; koop/maak een stuur en zijbord plaat en voorzie dit van het KNWU startnummer?

stuurbord

 • Iedere BMX rijder is verplicht om een stuur en zijbord nummer plaat op zijn/haar fiets te hebben zodat je nummer van verschillende kanten goed zichtbaar is. De nummerborden kan je zelf maken of bestellen bij de verschillende winkels. Let, indien zelf maken, dat de platen en nummers voldoen aan de gestelde eisen stuurbord nummer (opgesteld door de KNWU).
 • Wij adviseren om een stuur en zijbord nummerplaat te bestellen bij 1 van de BMX shops, voor meer info zie (aanklikken). Dit om verrassingen te voorkomen (in geval niet voldaan aan de gestelde eisen). 

 

 Stap 5: Download de Telegram app

Telegram

 • FCC Barendrecht maakt gebruikt van de Telegram app voor het verspreiden van informatie irt  vrije trainingen, wedstrijd en KNWU informatie. 
 • Download deze app zo snel mogelijk om zorg te dragen dat u geen informatie mist. Deze app is alleen "Read Only", u blijft dus bespaard van gespam
 • Indien u deze app niet meer wilt gebruiken kunt u op ieder door u gewenst moment eenvoudig afmelden.

 

Stap 6; Op zoek naar je eerste BMX fiets?

 • Er zijn veel BMX fietsen zowel nieuw als gebruikt. Het allerbelangrijkst is dat de fiets de juiste maat heeft. Kinderen groeien hard, een extra reden om een fiets niet te klein te kopen maar zeker ook niet te groot. Een BMX fiets kan klein afgemonteerd worden door wel of niet gebruik te maken van stuurblokken (stem's) die de afstand tussen het zadel en het stuur kunnen vergroten.  Meer info over fietsen etc
 • Twijfel je alsnog? overleg dan met de trainer of met één van bij de club aangesloten BMX winkels

 

Stap 7; Bescherming op de BMX fiets is noodzakelijk en verplicht!Helm

Minimaal net zo belangrijk als de fiets is een goed passende helm en beschermende kleding. Een valpartij is namelijk iets wat bij BMX met enige regelmaat voorkomt.  Effectieve beschermende kleding helpt om kwetsuren tot een minimum te beperken. 
In eerste instantie, tijdens de kennismakingsperiode, kan gewerkt worden met stevige normale kleding maar indien blijkt dat de hobby van langere duur zal zijn verdiend het de aanbeveling om goede beschermende kleding aan te schaffen. Ook in deze kleding is een grote tweedehands markt. Een standaard uitrusting bestaat uit

 1. Een goed passende BMX integraal helm; met een vizier van 10 cm en een goed sluitende helmband. De helmband dient ALTIJD goed dicht te zitten, goede controle is hierop noodzakelijk !!! RHP4570
 2. Een (Club)shirt met lange mouwen, tijdens de trainingen mag men een eigen BMX shirt dragen. Het shirt hoort in de broek gedragen te worden om geen hinder te veroorzaken.
 3. Body protector; de meeste BMX-ers dragen onder hun shirt een zogenaamde body protector. Er zijn verschillende merken en soorten bodyprotectors. Belangrijk is dat er extra bescherming is voor de ellebogen, schouders, rug en voorzijde van de romp. Let erop dat de beschermende stukken niet teveel verschuiven tijdens het dragen.
 4. protectorBroek
  1. Lange broek. Loszittend, uit één stuk en gemaakt van scheurbestendig materiaal. Beide benen bedekkend tot net boven de schoen of enkel. 
  2. Korte broek, lostzittend en gemaakt van scheurbestendig materiaal. De korte broek mag alleen gedragen worden in combinatie met een geschikte beenbescherming d.w.z. één die de hele knie en het hele scheenbeen bedekt tot net boven de enkel. Let op hier wordt scherp op gecontroleerd tijdens wedstrijden.                                                                                                                                                                                                                                                 
 5. Heupprotector; sommige rijders dragen ook nog een extra (onder) broek met heupprotectie.                                                                                                                    
 6. De bronafbeelding bekijkenSchoenen; sportschoenen met een grove zool om daarmee goed contact met de pedalen de houden. Vanaf 13 jaar zijn zogenaamde clickschoenen toegestaan. Deze schoenen kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met zogenaamde click pedalen.                                                                                                                                     
 7. Handschoenen; zijn er in verschillende soorten en vangen meestal de eerste klap en schaafwonden op. Juist de reden om die altijd aan te hebben !

 

 

Stap 8; Clubshirt

Clubshirt voor en achter

Het dragen van het actuele (zie afbeelding) clubshirt van FCC Barendrecht is verplicht. Dat wil zeggen verplicht, vanaf het moment van inschrijving tot en met de prijsuitreiking. Het shirt mag niet dermate beschadigd zijn dat de sponsoren niet meer zichtbaar zijn.

FCC Barendrecht hanteert daarmee de regels zoals die door de KNWU zijn opgesteld. Deze clubshirtregels gelden voor alle rijders. Meer info over de clubshirts.

Een clubshirt bestel je in de kantine of maak een afspraak met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Sponsor commissie

 

 

 

Stap 9: Huis regels

Bij FCC Barendrecht handteren we “Algemene en Kantine” huisregels. Deze scheppen duidelijkheid in de regels en normen die we hanteren.

Waarom de trainingsregels? Ons doel is om een veilige omgeving te creëren waarin we elkaar met respect behandelen en gezamenlijk kunnen genieten van de sport.

De huisregels zijn onder verdeeld in (klik voor meer info)

1. Huisregels “Algemeen & Kantine” - Kantine vrijwilligers - Training
3. Huisregels “Clubshirt”


In geval van vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de voorzitter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

 Alles geregeld? Dan op naar de training (trainingsgroep en tijden)

 • Via de club (ledenadmin of training) verneemt u in welke trainingsgroep het nieuwe lid zit.
 • Op de homepage van website kunt u ziet wanneer de trainingstijden zijn.
 • Ook daar kunt u zien of een training wel of niet doorgaat (bv ivm extreem weer).

 

Mocht u nog vragen hebben, check dan eerst onze website of neem dan contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of één van onze bestuursleden of vrijwilligers tijdens de training.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur FCC Barendrecht.

Banner